СКРИТАТА РЕАЛНОСТ (ЕП 50)

Египетският археолог Рудуан Аш-Шамаа вярва, че в Сфинкса има женска двойка и тя се крие под слой пясък. Големият Сфинкс често е наричан „Бащата на страха“. Според него, ако има „Баща на страха“, тогава би трябвало да има и „Майка на страха“. В своите разсъждения Аш-Шама разчита на начина на мислене на древните египтяни, които твърдо следват принципа на симетрията. В очите му самотната фигура на Сфинкса изглежда много странна. Повърхността на мястото, където според учения трябва да се намира втората скулптура, се издига на няколко метра над Сфинкса. „Логично е да се предположи, че статуята е просто скрита от очите ни под слой пясък“, убеден е Аш-Шамаа. Археологът представя няколко аргумента в подкрепа на своята теория. Аш-Шама припомня, че между предните лапи на Сфинкса има гранитна стела, която изобразява две статуи; има и варовикова плочка, която казва, че една от статуите е била ударена от мълния и е унищожена.

По-късно същата година Хауас признава, че много повече от един тунел съществуват под недрата на Сфинкса и че тези тунели крият много тайни за строежът на Пирамидите. До 1998г., самият Хауас води проучваният и експедициите от първо лице в тунелите под Сфинска, но изведнъж сменя изцяло позицията и посоката си. Проектът и проучването са спряни и той твърди, че под Сфинска няма абсолютно нищо. Странна позиция, предвид всички налични доказателства. Той дори стига до там, че отрича изцяло затова, че има дупка в Сфинска, която е входът към един от тунелите.

Тогава за какво е говорил Хауас? И защо е излъгал? Защо изведнъж обръща позицията си и изоставя проект, който струва милиони долари? За съжаление, това не само е неговият случай, когато говорим за египтолози.