СКРИТАТА РЕАЛНОСТ (ЕП 76)

Къде отиваме, когато сънуваме? Какво правим? Възможно ли е да се научим да контролираме сънищата си? Възможно ли е да се осъзнаем по време на сън? Всички тези въпроси са задавани хиляди пъти през вековете и историята показва, че отговори има, стига да сме достатъчно отворени към това да ги потърсим.

През нощта сънуваме странни неща, които през повечето време нямат много смисъл за нас или може би просто не осъзнаваме смисъла. Какво, ако ви кажа, че няма човек, който да не сънува и такъв, който да няма скритата възможност да контролира собствените си сънища? Възможността, която би ни позволила да изследваме различни светове, за да познаем още повече себе си?

Осъзнатото сънуване може да е играло й важна част в историята на пророка Мохамед, за която се твърди, че той е имал осветояващо преживяване, което е по-известно като Исра и Мираж или Нощното посещение и Възнесение. Много от суфите поддържат тезата, че това събитие разказва историята на душата на Мохамед, която се издига до небето, докато тялото му остава на земята. През 12 век Андалуският суфи Еман Ал Араби предлага, че контролът над мислите по време на сън е основна и важна способност за мистиците.

Не можем да кажем със сигурност дали това, което вижда Мохамед е осъзнат сън или проблясък на видение както и много други личности през историята, но едно е сигурно. Информацията, която са получили е била с ясно послание. Въпреки че в нашите сънища често се случват много на пръв поглед невъзможни и странни неша, ние обикновенно осъзнаваме, че това е било сън, чак когато се събудим. Осъзнатото сънуване или както е по-познато Lucid Dreaming най-просто казано е състояние на сън, в което сме будни и осъзнаваме, че се намираме в сън. Когато този момент настъпи по време на сън, изведнъж разбираме, че вътре в този сън, ние сме господарите и възможностите, които са пред нас, са безкрайни.