СКРИТАТА РЕАЛНОСТ (ЕП 101)

Клеопатра VII Филопатор (69-30 г. пр. н. е.), последният активен владетел на египетското царство на Птолемеитe. Eдна от най-енигматичните и завладяващи фигури в древната история. Животът й e завладяваща смесица от политически интриги, романтика и борба за власт в древния свят.

Наистина ли е била в състояние да съблазни всеки един мъж? Какви са били нейните тайни, за да получи такава власт над не един, а двама римски генерали – самите Юлий Цезар и Марк Антоний? И знаем ли мястото, където е мистериозно погребана? Добре дошли в новия епизод на Скритата реалност.
Клеопатра VII е родена в Александрия през 69 г. пр.н.е., дъщеря на Птолемей XII и една от неговите съпруги, вероятно Клеопатра V Трифена. Въпреки че я познаваме като египетска царица, Клеопатра не е била египтянка. Династията на Птолемеите, към която принадлежи Клеопатра, е от гръцки произход, основана от Птолемей I Сотер, който бил генерал на Александър Велики и управлявал Египет след смъртта на Александър през 323 г. пр.н.е. Въпреки че били царе на Египет, Птолемеите запазили своята гръцка култура и традиции, като почти не възприемали египетските обичаи. Те били смятани за чужденци от местните египтяни, което допринесло за евентуалния упадък на тяхната династия.
Така по времето, когато Клеопатра се ражда, династията е изправена пред множество предизвикателства, включително борби за власт в семейството, нашествия от чужди сили и икономическа нестабилност.