СКРИТАТА РЕАЛНОСТ (ЕП 102)

Вавилон – това е древният град, който някога е бил дом на една от най-мощните империи в света. Но знаете ли, че Вавилон също така е бил център на напреднало инженерство и тайно знание, където учени и мистици са изучавали и са споделяли своето разбиране за света? А връзката му с боговете? Какво сме пропуснали?

В Лувъра има голям каменен стълб, наричан стела, изобразяващ вавилонския цар Хамурапи, който говори с божествено същество. Под тях е най-значимият правен текст в древния свят – Кодексът на Хамурапи. Създаден е около 1754 г. пр. н. е. и се състои от 282 закона, които обхващат широк кръг от теми, включително семейно право, бизнес и търговия, права на собственост и наказателно право. Именно от тук идва идеята за принципа „ око за око, зъб за зъб “, което означава, че наказанието за престъпление трябва да бъде пропорционално на причинената вреда.

Добре. Но това, което е интересно е, твърдението, че Кодексът е бил даден на цар Хамурапи от Шамаш, вавилонския бог на справедливостта. Според легендата самият цар Хамурапи писал кодекса докато му било диктувано от същество, дошло от небето.

Кой обаче е този бог Шамаш? Дали царят наистина е бил съветван от извънземно същество? И знаем ли повече за божествата, които са били почитани от вавилонците?

Религиозните практики на древните вавилонци от много време са били обект на голям интерес за учени и историци. Градът е бил дом на богат пантеон от богове и богини, всеки със свои собствени области на влияние и съответните ритуали и церемонии, повечето от които остават забулени в мистерия.
Но какво е толкова специално за вавилонските богове?