СКРИТАТА РЕАЛНОСТ (ЕП 95)

Великият посветен хермес има намеса и във времето на ренесанса. Шокиращите забранени за масата познания успяват да се запазят в някои от най-великите творби, благоарение на отдадени личности и тайни общества.

“Всичко, което съществува, той (Източникът) го съдържа в себе си като мисли: света, себе си, Цялото. Ето защо, освен ако не направиш себе си равен на Бога, не можеш да разбереш Бог, подобното не е разбираемо, освен за други подобни. Порасни до величието отвъд мярка; освободи се от тялото, издигни се над всички времена, превърни се във Вечността, тогава ще разбереш Бог. Повярвай, че нищо не е невъзможно за теб, че ти си безсмъртен и в състояние да разбере всичко, всички изкуства, всички науки, природата на всяко живо същество.” – Корпус Херметикум

В центъра на културното движение на Ренесанса са две философски и духовни традиции: херметизъм и неоплатонизъм. От Леонардо да Винчи, Микеланджело и Ботичели до Галилео Галилей, най-великите умове и творци на времето са били дълбоко повлияни от езотеричните идеи и мистичните учения на тези традиции.

Стъпвайки на основите на древните учения на херметизма за принципите на вселената, художници, мислители и архитекти се вдъхновяват да приложат тайното познание в своите творби, чрез които да покажат единство между всички неща във Вселената.
В този епизод ще се опитаме отключим мистериите на херметизма и неоплатонизма и ще изследваме как те революционизират изкуството, науката и философията по време на един от най-вълнуващите периоди в човешката история.