Учените говорят за същността на ченълинг

Хелане Уахбе, обучен клиницист, лекар-натуропат и директор на Отдел Изследвания в Института по Ноетични Науки споделя своите проучвания в областта на ченълинга и получаването на информацията чрез “канализиране”. Продължаваме, като ви показваме и втора част от това, което науката ни разкрива. 

Достоверна ли е информацията, получена от ченълинг? 

На въпроса дали ченълингът е реален, може да се отговори, като се разгледа дали може да се наблюдава с обективни мерки, а не само с анекдотични разкази. Изследване на Джесика Ътс, представено в Journal of Scientific Exploration, показва, че много явления на ченълинг наистина са реални.

Проучването на Ътс демонстрира, че ефектите, наблюдавани в изследванията на ESP, имат значително по-голям ефект от терапевтичните ефекти на 81 mg аспирин. Това предполага, че ченълингът може да е реален феномен, който може да бъде измерен обективно.

Работата на Рупърт Шелдрейк предоставя някои доказателства за достоверността на ченълинга. Шелдрейк е събрал обширна база данни от истории на случаи, въпросници, интервюта и контролирани експерименти, които всички предполагат, че съзнанието е нелокално и фундаментално. Той и други учени са провели експерименти с директни умствени взаимодействия с живи системи (DMILS), които показват, че човек може дистанционно да повлияе на физиологията на друг човек.

В тези проучвания подателят насочва положителното си намерение към получателя и телата на двамата участници се измерват за физиологични промени. Резултатите постоянно показват малки, но значителни ефекти във физиологията на приемника. DMILS може да помогне да се обясни защо можем да усетим, когато някой ни гледа, наред с други явления.

Доказателствата от мета-анализи предполагат, че психическите преживявания, свързани с ченълинг, са сравними с установените психологически феномени. Това дава добра причина да вярваме, че ченълингът е реален. Въпреки това, все още повдига въпроса как точно работи той. Как се случва това свързване и от къде пристига тази информация? 

Как работи ченалинга като механизъм? 

Въпреки че преживяванията с ченълинг са често срещани, точният механизъм зад него остава неизвестен, тъй като имаме само ограничено разбиране за това как работи. Има недостиг на изследвания в областта на пси вч сравнение с други области и това отчасти се дължи на липсата на финансиране и стигмата, свързана с тези теми в научната общност. Въпреки нарастващия интерес сред учените, много от тях се колебаят да продължат пси изследванията поради риска, който представляват за кариерата им. Следователно все още не сме отключили пълния потенциал на тази неизследвана граница на разширени човешки способности и в момента сме в ранните етапи на разбиране на този феномен.

Мигновения ефект на психическите феномени предполага, че ченълингът надхвърля времето и пространството. Проучванията на генератора на случайни числа (RNG), при които генератор произвежда произволни числа, които стават по-малко случайни, когато човек насочи вниманието си към него, подкрепят тази идея. Парапсихологията предполага, че съзнанието е нелокално и фундаментално, което предполага, че всичко е взаимосвързано и ние можем да се докоснем до съзнание, по-голямо от ежедневния ни опит. Въпреки това външните стимули могат да ограничат нашите способности, което прави медитацията ефективен инструмент за култивиране на интуитивни способности, като се научим да блокираме разсейването.  

От къде идва информацията при ченълинг? 

Проведено проучване сред ченълърите, където участниците са попитани какъв според тях е източникът на тяхната канализирана информация. Те можеха да изберат толкова опции, колкото искат:

-56% от участниците смятат, че източникът на ченълинг е тяхното висше Аз;

-50% казват, че универсалният ум/универсума;

-47% казват, че информацията идва от несъзнателния ум.

По-малко хора съобщават за канализиране на духове, извънземни, божества или други същности.

Общите следи на духовните канали

Вярата в способността ви за ченълинг е основен предиктор за това да имате повече опит с ченълинг и да се представяте по-добре при лабораторни тестове. Интересното е, че жените на Запад съобщават за по-силни и по-чести преживявания от техните мъже, което може да се дължи на факта, че жените са склонни да въплъщават повече ин качества. 

Ин е женска енергия, която се характеризира с откритост, възприемчивост и свързаност.

Освен това, нашето изследване показа, че ченълърите често се описват като „духовни, но не религиозни“, добавяйки още един слой към тази сложна мрежа.

Възрастта и расата, от друга страна, са дали смесени резултати в нашите проучвания. 

Като се има предвид всичко това, ние и учените вярваме, че всеки може да се научи да “се свързва” с цялото. Въпрос е на вяра във възможностите, проби и тренировки. Информацията е налична и начините да стигнем до нея са безкрайни. 

Източник: Gaia