СКРИТАТА РЕАЛНОСТ (ЕП 70)

На 31 август 1997 година се случва нещо непредзказуемо. Любимата на хиляди хора Принцеса Даяна загива в автомобилна катастрофа в Париж заедно с Доди ал Файед и техния шофьор. Добре оркестрирано убийство от кралската фамилия или съвсем обикновен нещастен случай?

През октомври 1996 година, десет месеца преди смъртта си, “принцесата на народа” пише писмо до Пол Бюрел – когото неофициално била издигнала от иконом до свой довереник и приятел – че ще бъде убита в автомобилна катастрофа. Бюрел пише в своята книга „Кралски дълг„, че Даяна му била казала, че ще напише това писмо, обяснявайки: „Ще му сложа дата и искам да го пазиш. За всеки случай“. Но откъде Даяна е знаела, точно какво ще й се случи?

Тя пъхнала писмото в плик и го надписала с „Пол“. Той запазил не само писмото, но и плика. Тя назовавала лицето, което щяло да я убие: всекидневникът „Мирър“ публикува част от писмото, но, опасявайки се от съдебно преследване, скрива въпросното име. А според това, което можем да видим Даяна пише:

„Седя тук на бюрото си през октомври, жадувайки някой да ме прегърне и да ме окуражи да бъда силна и да държа главата си високо. Тази определена фаза от живота ми е най-опасната. Въпросното име планира „инцидент“ с колата ми, авария на спирачките и сериозна травма на главата, за да разчисти пътя си за женитба с Чарлз“.

На 31 август 1997 г. лейди Даяна се обажда в шотландската резиденция на британската кралица с молба да разговаря със синовете си. 15-годишният по това време Уилям и 12-годишният Хари бързат да играят с братовчедите си и не слушат много какво говори майка им в слушалката, а и очакват да я видят съвсем скоро. Всъщност тя се обажда, за да разбере как прекарват ваканцията си и да каже, че ще забави връщането си от Париж в Лондон с няколко дни. Причината е избухнал политически скандал в Англия около неин призив за забрана на противопехотните мини. “Аз и брат ми толкова бързахме да ѝ кажем чао” Ако знаехме какво щеше да стане, нямаше да съм толкова безразличен”, ще признае години по-късно принц Уилям.