Група японски учени твърдят, че са открили огромни подземни тунели на Луната.

Изследването, проведено от японски учени и представено на 48-ата конференция за лунни и планетарни науки Според техните проучвания, огромните подземни тунели на Луната, открити с помощта на космическата сонда Кагуя, биха могли потенциално да приютят човешки колонии в бъдеще.

Космическият апарат Кагуя или още SELENE е вторият космически апарат до Луната изпратен от Япония, който е изстрелян от Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) през 2007 г. с мисията да изучава произхода и еволюцията на Луната. Той е събрал голям набор от данни, използвайки различни научни инструменти, включително високопрецизни устройства, които са разкрили обширни празнини под лунната повърхност.

Тези подземни пространства се считат за идеални за обитаване, защото могат да осигурят защита срещу радиация и екстремни температурни колебания, които са сред основните предизвикателства за всеки вид човешко селище на Луната.

Една от тези пропасти, дълбока дупка, разположена в района на Marius Hills, беше открита през 2009 г. Тази конкретна дупка е описана като десетки метри в диаметър. През 2016 г. мисия на НАСА откри гравитационни аномалии, които намекнаха за други възможни кухини.

Японските експерти, ръководени от Джуничи Харуяма, заключиха, че това не са дупки, а тунели, които проникват в лунната скала на дълбочина от много километри. Там би било възможно да се строят къщи и човешки научни центрове.. Предполага се, че те са добър избор за човешки колонии, защото могат да защитят заселниците от радиация и температурни промени.

Концепцията за лунните тунели не е нова. Смята се, че това са кухини от лава, образувани от древна вулканична дейност. Когато повърхностната лава се втвърди и останалата течност се отцеди, тя оставя след себе си тези празни кухини, наподобяващи огромни тръби. За тях се спекулира от години и подобни структури са открити на Земята.

Засега все още се чака изпращането на разузнавателна мисия, която трябва да потвърди или отрече съществуването на лунните тунели. Съществуването на тунели на Луната не е нещо ново, каза ръководителят на отдела за изследване на Луната и планетите на института “Щернберг” на Московския държавен университет “Щернберг” Владислав Шевченко.

Следващите стъпки за тези изследователи и други в областта ще включват по-подробно изследване на тези тунели, както за потвърждаване на съществуването им, така и за оценка на тяхната пригодност за човешко обитаване. Ако бъдат потвърдени, тези лунни тунели биха могли да бъдат важна част от бъдещите планове за лунна колонизация и биха могли потенциално да променят хода на човешкото изследване на космоса.

източник: https://www.infinityexplorers.com/