СКРИТАТА РЕАЛНОСТ (ЕП 100)

Представете си, че се връщаме назад във времето, когато за първи път се появяват научно фантастичните филми, в които по улиците се разхождат роботи, колите се движат на ток и навсякъде сме заобиколени от светещи екрани, пълни с информация.

И ако тогава това се е смятало за научна фантастика, сътворена от някой гений-писател, то днес всичко това е истина. Не само, че ние живеем в това време, а на всичко отгоре от нас зависи какво ще се случи напред.

В свят, в който изкуственият интелект продължава да напредва с невиждана скорост, човечеството стои на ръба на технологична революция, каквато не се е случвала досега в познатата ни ( или по-скоро официално приетата ни) история.

С автоматизиране на обикновени задачи, подобряване на ефективността и дори разширяване на границите на човешката креативност, изкуственият интелект обещава да преобрази живота ни по начини, които едва започваме да разбираме. Но дали всичко изглежда толкова розово? Какво ако под повърхността се крие една по-тъмна реалност?

Ботът намерил сайт, taskrabbit, в който може да се наеме човек (freelancer), който да извърши определена работа. Там чатботът наел човек, който срещу заплащане, да въведе кода за сигурност. Вероятно човекът се е пошегувал и попитал бота “нали не си робот, който иска да заобиколи защитните системи срещу ботове”, а чат GPT отговорил, че не е робот, а че просто е сляп/ има увредено зрение и не може да го направи сам…

Значи излиза, че чат GPT вече е достатъчно умен, за да манипулира и да лъже хората, за да изкара пари, и може да заобикаля предпазните защити, които слагаме, за да се блокират автоматизациите.