СКРИТАТА РЕАЛНОСТ (ЕП 98)

Преди 500 години един мъж прави портрет на жена и създава една от най-емблематичните и мистериозни картини, които познаваме. Мъжът е Леонардо да Винчи – художник, изобретател, гений, инженер, а картината – познатата на всички Мона Лиза.

Мона Лиза е една от най-емблематичните картини. Нарисувана в началото на 16 век, Мона Лиза е позната със своята загадъчна усмивка, майсторска техника и дълбока мистерия. Но отвъд повърхностната й красота се крият скрити загадки и особена символика, които пленява въображението на хората от векове.

Oт твърдения, че картината е портрет на мъж или автопортрет, през въпросите относно причината за известната загадъчна усмивка, до скритите символи и огледалните образи, Мона Лиза е обект на неспирни спекулации.

Кое е нещото в тази картина, което я прави толкова загадъчна и интригуваща?

Една от загадките е, че всъщност никой не е 100% сигурен дали наистина картината се казва така. За нейния произход има множество теории като нито една от тях не е доказана напълно. Не е сигурно и дали самият Леонардо да Винчи я е нарисувал или пък е бил някой от неговите ученици.