СКРИТАТА РЕАЛНОСТ (ЕП 104)

Всеки един от нас поне един път в живота си, е имал онова усещане, че се намира на място, което вече е бил и преди, но всъщност е там за първи път. Или че прави нещо, което вече му е познато.. В днешно време това явление ни е познато като Дежа вю…

Има няколко теории, които предполагат, че преживяването на déjà vu може да е доказателство, че живеем в симулирана реалност, подобна на концепцията във филма „Матрицата“.
Идеята е, че ако живеем в симулирана реалност, нашите преживявания могат да бъдат създадени и манипулирани от по-висш разум, управляващ симулацията, докато не се осъзнаем какво се случва и не се “събудим” – точно както се случва с Нео.
Така в тази симулирана реалност преживяването на дежавю може да се разглежда като проблем или грешка в системата. Възможно е минало събитие или опит от предишна симулация да е било неволно включено в текущата симулация, което ни кара да имаме усещане за познатост или разпознаване, когато се сблъскаме с подобна ситуация в настоящето.
Например в трилогията „Матрицата“ по време на една сцена, главният герой Нео вижда черна котка, която два поредни пъти преминава по абсолютно еднакъв начин. Нео нарича случващото се “дежа вю”, но Тринити му обяснява, че дежавю е „бъг в Матрицата“. А изкуствената реалност държи хората в безсъзнание и води до убеждението, че интелигентните компютри са превзели света.