Загадъчният страж на Белуджистан:Сфинксът, забравен от времето

Мистериозна структура с форма на сфинкс, известна като Белуджистанския сфинкс, се извисява над пустинния, скалист пейзаж на крайбрежието Макран в провинция Белуджистан в Пакистан. Регионът на Белуджистан се намира между Иран и Афганистан на запад и Индия на изток, като Арабско море граничи на юг. 

За загадъчното съществуване на Белуджистанския сфинкс не се знаело до много скоро. Тази пясъчна структура била забелязана едва когато била открита крайбрежната магистрала Макран през 2004 г. Но можем ли да определим Сфинкса от Белуджистан просто като някаква природна формация, или зад него се крият по-задълбочени исторически загадки, подобно на Сфинкса в Гиза?

Един по-дълбок поглед в Сфинкса разкрива необичайно ниво на детайлност. Той има добре изсечена челюст, различими очи, нос и дори уста. По-стряскаща е неговата украса за глава, поразително подобна тази, носена от египетските фараони. Далеч от това да е произволна скална формация, този Сфинкс е много подробно изображение на легендарното създание-пазител от древните предания.

Сфинксът обаче не е единствената мистерия тук. Близките структури още повече подсилват загадката как и от кого е построена тази структура. Сфинксът е облегнат на повдигната платформа с шарки и детайли, които напомнят архитектурния език на древните храмове. Ерозирали стъпала, които някога може би са гъмжали от живот, сега лежат погребани под вековни наноси.

Някои скептици отписват това като парейдолия, феномен, при който познати модели се възприемат произволно. Но не е ли лесно бягство от потенциалните усърдни разследвания, които биха могли да разкрият забравена глава от историята?

В строгия поглед на Сфинкса се разкрива подобна на храм структура, наречена Храмът на Сфинкса. Подражавайки на свещената архитектурна традиция, Сфинксът изглежда защитава храма, което е удивително сходство със сфинксовете пазители на Египет и Индия. 

Въпреки нарастващия интерес, Белуджистанският сфинкс и заобикалящата го енигма продължават да избягват официалните археологически проучвания. Отхвърлени от някои като просто природни образувания, те стоят като мълчаливо свидетелство за потенциално неоткрита цивилизация.