Осъзнатото сънуване е случай, при който човек осъзнава, че сънува, докато все още е в състояние на сън. 

Проучване върху осъзнатото сънуване разкри някои забележителни резултати, предлагащи възможност за тези, които се борят с посттравматично стресово разстройство (ПТСР). Проучването установи, че тези, които са били обучени в осъзнато сънуване, не само са забелязали подобрение в симптомите на ПТСР, но също така са преживели промени на биологично ниво.

Мозъкът работи различно при осъзнато сънуване 

Проучването на Института по ноетични науки (IONS)  осигури дълбоко гмуркане в невронните характеристики на това състояние

Към днешна дата, голяма част от разследването, е съсредоточено около картографирането на мозъчната активност, разкривайки отличителната мозъчна функция на осъзнатите сънуващи. 

То е първото по рода си и разглежда въздействието на осъзнатите сънища върху психическото и физическото здраве.

Д-р Гарет Йоунт, молекулярен невробиолог и водещ на изследването, предостави окончателните резултати от това забележително проучване е: 

„Проучването, осъществено съвместно с експерта, учител по осъзнато сънуване Чарли Морли, имаше за цел да хвърли научна светлина върху положителното въздействие на неговите семинари за възрастни, борещи се с посттравматично стресово разстройство“, обясни Йоунт.

 „Записахме хора, както ветерани, така и неветерани, с хроничен посттравматичен стрес, за да участват в едноседмичен семинар от домовете си. Чарли ги научи как да постигнат яснота с намерението да трансформират травмата си чрез сънищата. Изследователският екип просто събра данни, без да нарушава процеса.”

Oще първоначалните резултати бяха забележителни. Повечето от участниците са имали поне един осъзнат сън в рамките на седмицата. Проучването показа значително намаляване на симптомите на посттравматично стресово разстройство след семинара, което се запазва дори месец по-късно. Свидетелствата на участниците са вдъхновяващи, като много от тях говорят за променящия живота им опит, който след години пробвания на различни терапии им дава решение в рамките само на месец. 

Промяна се наблюдава на биологично ниво 

С голям интерес изследователите се заровиха в данните от един конкретен аспект на изследването. Според Йоунт, една от очарователните части на изследването е оценката на биомаркера – амилазата. Измерена в слюнката, амилазата е ензим, който действа като маркер за стрес, особено при индивиди с ПТСР, които проявяват различна реакция поради хронично активиране на симпатиковата нервна система.

Целта беше да се определи дали има намаляване на нивата на стрес след терапевтичен осъзнат сън, според нивата на амилазата. За радост на изследователите, те откриха точно това, което търсеха – спад в общите нива на стрес. Това забележително откритие е първото доказателство за промяна на физиологичен биомаркер в отговор на осъзнато сънуване. 

Предстоят още изследвания

Впечатлени от тези констатации, от IONS сега планират последващо проучване в по-голям мащаб. 

Според Йоунт, вълнуващата връзка между намалените симптоми на ПТСР и промяната във физиологичния биомаркер е обещаващо откритие. Той вярва, че това има значителни последици за лечението на ПТСР и други предизвикателни психични заболявания. Освен това отваря нови възможности за лечение на физически проявени заболявания. По този начин дори “традиционната наука” започва да изучава връзките между физическите проявления и ума.

Това е една невероятна възможност да се навлезе по-дълбоко в лечебната сила на ума, с широкообхватни последици за медицинските и терапевтични области.

Обяснявайки механизма зад този феномен(състояние), Йоунт изказва убеждението си, че осъзнатото сънуване е само един от методите, които впрягат силата на подсъзнанието за различни лечебни цели. Според нея съзнателният и несъзнателният ум могат да се обединят в съня, за да улеснят изцелението. Мислещият мозък често възпрепятства този процес и осъзнатото сънуване може да осигури идеалния баланс между съзнателния и несъзнателния ум, за да доведе до лечение. 

В крайна сметка се оказва, че науката доказва – осъзнатото сънуване има лечебен ефект за мозъка и физическото ни тяло. Единственото, което се изисква от нас, е да се доверим на необятността на Вселената…

Източник: Gaia