“Промяната е единственото сигурно нещо на този свят.” ivomir

Този цитат звучи може би неразбираемо за голяма част от нашите читатели. Той обаче, е едно основно твърдение, което може да ви изведе до нов етап от вашето осъзнаване. 

Страха от промяна. Страха от излизането от “зоната на познатото”. Страха от провал, всичко това ще се изпари, ако разберете този прост принцип. Единственото сигурно нещо, е самата промяна. 

Помислете си, има ли нещо на този свят, което да стои същото? 

Има ли цвете, което да не е различно пред всеки един ден от жизнения си цикъл? Има ли събитие, което да може да се повтори два пъти по един и същи начин? Има ли разговор, който да бъде същия? Има ли песен, която слушате и тя два пъти да предизвика у вас абсолютно една и съща емоция. 

Простия отговор е – не. Може да ви отнеме малко време да се замислите, но ще стигнете до този извод, защото всичко тече, движи се и вибрира. Непрестанно.

Хераклит казва: 

“Човекът никога не стъпва да пъти в една и съща река, защото реката вече не е същата и човека вече не е същия.” 

 И да, ако се замислим виждаме, че наистина няма как едно и също нещо да се случи два пъти. Невъзможно е ние да сме същите два дни подред. Ние вече носим опитността не преживяния ден, ние вече сме различни. Дори да правим същите неща, мислите ни да други, чувствата ни са други, думите ни се променят.

Не може да съществуват две еднакви неща. Всичко е уникално и индивидуално. 

Защо това е така? Защо не може да има две абсолютно еднакви неща? 

Ако погледнем този въпрос от физична гледна точка, както вече света е наясно – всичко вибрира, следователно всичко си има честота на трептене. 

Как работят четотите. Ако има две неща, в един и същи момент, които трептят с една честота, те се превръщат в едно нещо. 

И да, не стават просто “еднакви”. Такова нещо няма как да се случи, те просто стават едно и също нещо. Погледнато линейна гледна точка, това изглежда сякаш единия предмет изчезва, и остава само един. 

Това е версия, за която науката знае, но във физическа реалност не ставаме свидетели на подобни явления точно, защото наистина всяко едно съществуващо нещо, носи поне малко по-различна вибрация от всичко останало. 

Защо ви споделяме тази част? За да ви помогнем да разберете, че няма как да преживеете едно и също нещо два пъти. Да се върнете в даден момент, той да бъде същия  и вие  да го преживеете по същия начин. Няма как да сте “същите” като някого другиго и т.н. 

Как да приемем промяната? 

Сега вече може би сте възприели идеята, че наистина всичко непрестанно се променя. Самите вие и всичко около вас. Защо обаче смятаме това за нещо – лошо, страшно, неприятно или трудно? 

Живота непрестанно ни поднася нови предизвикателства, уроци и преживявания, за да можем да се променяме, да разтем. За да се справим с предизвикателствата на следващия ден, ни е нужна опитността на предишния. 

Ако приемем, че растежа е самата промяна, това ще ни накара да заобичаме промяната. 

В полето от енергия, което сме и в което съществуваме, няма нагоре, надолу, на “добре” или на “зле”. Има промяна, движение, отиване на някъде. Каква е посоката – определяме ние. Дали е добра или лоша – също определяме сами. 

Има едни фраззи, които вероятно също сте чували доста пъти. Например, че щастието и успеха не са крайна дестинация. Не са момент, в който спираш да бъдеш, да правиш, да живееш само, защото вече си “Щастлив”. 

Само се опитайте да си го представите. Хаха, чак е малко смешно. 

Точно това се има предвид – търсенето, намирането, промяната – никога не спират. Никога не се изчерпват, нямат край. Ако искате да се успешни и щастливи, можете просто да изберете посоката в която желаете да вървите. И да вървите. Крайна дестинация няма, връх няма, има множество склонове и падения, нито един от който не е последния, не е финала. 

Тогава единственото нещо, което знаете – е посоката в която вървите. И когато се чувствате нестабилни, припомнете си че промяната е единственото сигурно нещо. И това е прекрасно, защото ако сега е малко трудно, значи със сигурност утре няма да е същото. 

ИНРА 2023