Най-поразително доказателство, което разбива теорията за “плоската земя”

Всеки би казал, че има достатъчно доказателства, че Земята е по-скоро сферична, отколкото плоска. Въпреки това, против всякаква логика, има все повече и повече хора, които твърдят, че нашата планета е плоска. Ако някога срещнете някой от тях, можете да използвате този аргумент. Ако не го убедите с това, няма какво да направите. 

Как е възможно в един и същи момент да се видят различни звезди в небето на Мадрид и в небето на Буенос Айрес?

Обяснението за това е именно, че Земята е сферична. Звездите, които се виждат в небето, не са еднакви, защото гледната точка на наблюдателя е различна. Ако Земята беше плоска, винаги щяхме да виждаме едни и същи звезди, независимо дали се намирахме в северното или южното полукълбо. Добре, но може би вашият събеседник не е склонен да повярва в това, защото никога не е бил никъде другаде по земното кълбо, а още по-малко го е правил, излизайки вечер да гледа звездите. В този случай имаме една последна карта за игра. Въртенето на звездите.

Видеото по-горе е времеви интервал, заснет с часове от пустинята Мохаве. Това, което се вижда в небето, образувайки вид стели, са звездите при движение. Въртенето на тези звезди се върти по часовниковата стрелка в южното полукълбо и обратното в северното полукълбо. Причината е, че не звездите се въртят, а гледната точка на зрителя, който е върху сфера, която се върти около себе си.