СКРИТАТА РЕАЛНОСТ (ЕП 47)

Първото описание за нейната анатомията е направено от Гален. Въз основа на наблюдението, че епифизата е разположена в близост до голямата вътремозъчна вена, Гален предположи, че тя е регулаторът на лимфните жлези. Индийските йоги вярвали, че този мъничък орган не е нищо повече от орган за ясновидство, създаден да отразява предишните въплъщения на душата. Смятало се, че това е центърът на човешката душа в нашето тяло. И ще видим защо всъщносит е така.

Големият ренесансов анатомист Везалий също проявява интерес към епифизата. Той дава първите изображения на този орган, който сравнява с борови шишарки; сравнението му беше допълнително закрепено в името на епифизата на епифизата. Везалий подкрепя възгледа на Гален за физиологичното значение на епифизата. Въз основа на данни за особеното топографско местоположение на “мозъчната жлеза” той му приписва ролята на клапан, регулиращ разпределението на цереброспиналната течност във вентрикуларната система.

Леонардо да Винчи пък твърди, че в човешката глава има специални сферични зони, свързани с очите. Той ги изобразява на анатомична скица. Според учения една от сферите („здрава камера“) е обиталището на душата. По-късно се предполага, че това отново е един вид клапан.