СКРИТАТА РЕАЛНОСТ (ЕП 69)

До колко истинска е реалността на Големия Брат в световноизвестния роман на Джордж Оруел “1984”? Жертви ли сме на световна манипулация и какъв е изходът?

“Свободата е да можеш да кажеш на хората онова, което не искат да чуят.” Джордж Оруел е известен британски писател на книги като “Фермата на Животните” “Глътка Въздух”, “Не оставяй аспидистрата да увехне”. Но той се превръща във фигура, която променя съзнанието на хиляди хора и посоката за тоталитаризъм с най-известната си книга – 1984. Много от темите и концепциите от книгата са останали като нарицателни в културата, например идеята за Новговор, Стая 101 и Големия брат. Популяризира се прилагателното “Orwellian”, което описва официалната измама, тайното наблюдение и манипулацията. Оруел пише романа в продължение на три години на шотландския остров Жура, тежко болен от туберкулоза. На 4 декември 1948 г. той изпраща финалния ръкопис и на 8 юни 1949 г. романът е публикуван. До 1989 г. книгата е преведена на шестдесет и пет езика, повече от всеки друг роман на английски език по това време. Измисленият от Оруел език, Новговор, осмива лицемерието и укриването от страна на държавата чрез Министерството на любовта, което ръководи изтезанията и промиването на мозъци; Министерството на изобилието, което наблюдава недостига и купонната система; Министерството на мира, което ръководи войната и жестокостта; и Министерството на истината, което ръководи пропагандата и историческия ревизионизъм.

Публикувана през 1949, вдъхновена от диктакорското време, книгата внезапно се превръща в предупредителна бележка за хората с ясно послание – Да бъдат наясно с това, което се случва и да се изправят срещу тоталитаризма, който е навсякъде. Всъщност влиянието на книгата е толкова голямо, че измисления термин “оруелски” се превръща в синоним на тоталитаризъм и авторитетна политика на правителства и режими по целият глобус. Но когато повечето диктатури от средата на 20 век загиват, популярността на 1984 се възражда отново.