СКРИТАТА РЕАЛНОСТ (ЕП 28)

Образите в Мадоната на Скалите например са поставени в подобие на пещера като зад тях можем да видим големи скали и дори планина с извор на вода. Според една от версиите Йосиф придружава Дева Мария и Иисус в пътуването им до Египет. В друга такава обаче ангелът е идентифициран като Габриел, а Леонардо го сменя с Уриил. Но защо го прави? Уриил е архангелът на мъдростта. Божествено същество от рая, което е пазело тайно познание. А в картината, точно той сочи с пръсти Иисус. Соченето с пръст е символ, който се е използвал в алхимията като означавал самата връзка на този човек с духовният свят. И по специфично, духовното пътуване. В Мона Лиза се спекулира, че има почти всичко. Но Тайната Вечеря е нещо, което и до ден днешен не може да бъде напълно разгадано.

Италианският учен Славис Пеши прави скандално откритие, когато налага огледалната снимка на Тайната Вечеря върху оригинала. Какво се случва. От ляво на Иисус се вижда нова фигура, кoято сякаш е прегърнала с две ръце един от апостолите. Какво е това? Намек за брака на Иисус с Мария? Също така точно до Юда можем да видим формата на бебе, а Апостол Андрей гледа точно към него. Разбира се може да е чиста случайност, но има ли изобщо такъв случай, когато става въпрос за Леонардо Да Винчи? Това не е всичко. Когато се наложат снимките, изненадващо пред Христос се появява предмет, който наподобява на чаша, а двама от апостолите стават рицари. Какво е тълкуванието на това? Дали това означава, че истината за светия Граал се пази от тайно братство? Сега според това, което се знае официално за картината Леонардо разделя апостолите на четири групи. От негово дясно са Юда, Петър и Йоан, който е със затворени очи. Той сякаш се навежда в противополжната страна на Иисус почти без емоция Лицето е доста бяло, има дълга коса а дрехите, не са като традиционните на Йоан. Катоа заради това и много други причини, много изледователи смятат, че всъщност Йоан е от женски пол. Дали това е налудничева теза?

Не чак толкова, когато се потопим още по-надълбоко. В трактата си за живописта, Леонардо ясно пише, че една жена винаги трябва да се изобразява , цитирам: с глава, която гледа надолу леко наведена на една страна. А фигурата до Исуус в Тайната Вечеря е изобразена точно така. Също така предполагаемата жена заедно с Христос формира буквата М, което е улика към разбира се Мария Магдалена. Предполага се, че буквата М е за думата “Matrimonio”, което означава брак. Според историята, Мария измила краката на Христос и ги избърсала с косата си. А според това, което пише – това може да направи само законна съпруга. И ако се загледаме, двамата са облекли почти по един и същи начин дрехите си. В новият завет, Мария е описана като последовател на Христос. Би било много странно по онова време 30 годишен мъж да няма жена до себе си и разбира се се предполага, че именно Мария е не само неговата жена, но и че носи детето му.