СКРИТАТА РЕАЛНОСТ (ЕП 107)

Всички знаем библейския мит за Адам и Ева, историята, която разказва за нашето сътворение и връзката между Бог и човечеството. Но какво, ако е имало друга жена преди Ева? Жена, която била наречена Лилит?

еврейския фолклор се смята, че Лилит е била първата жена на Адам. Въпреки че Тората – компилацията от първите пет книги на еврейската Библия, не я споменава, с течение на времето тя е била свързана с Адам като начин за съгласуване на различията в разказите за историята на Сътворението, намерени в книгата Битие.
След като се разделя с Адам, Лилит е представена като демон или дух, който преследва деца, жени по време на раждане и мъже, които се осмеляват да излизат сами през нощта. Тя също се свързва с желанието, независимостта и бунта срещу мъжката власт.
Но наистина ли Лилит е била демон? Или има нещо повече в нейната история, което остава скрито за нас?

Какъв е произходът на мита за Лилит и как се е развил с течение на времето?
Истинският произход на Лилит остава неточен сред учените, въпреки че някои предполагат, че нейният образ може да е бил повлиян от шумерските легенди за жени вампири и да произлиза от древните месопотамски и вавилонски култури, където се е смятало, че тя е демон или дух, свързан с бурите и вятъра. В шумерската митология тя се е наричала Лилиту, вид същество, който преследва бебета и бременни жени. В тази традиция Лилит е описана като крилато създание с женска форма и се свързва с концепцията за нечистота. Тя често се използва като поучителна история, за да предупреди за опасностите от неподчинението и бунта.
Въпреки това, най-известната версия на историята за Лилит може да намерим в еврейската традиция. Докато Лилит се споменава четири пъти във Вавилонския Талмуд, едва в Азбуката на Бен Сира, което е средновековен текст от 9-ти или 10-ти век, тя се свързва с първоначалната версия на историята за Сътворението. Азбуката на Бен Сира описва Лилит като първата съпруга на Адам и разказва в детайли за нейната история.
Според тази история Лилит е създадена от Бог от земния прах точно като Адам и трябвало да живее в Райската градина заедно с него. Какво обаче се объркало?