Квантовото Заплитане. Направени Сме от Звездни Частици и Сме Свързани Като Едно Семейство. 

Историята на нашия произход е вплетена в космоса, свързвайки ни със звездите. Както казва великия астроном Карл Сейгън: 

“Ние сме направени от звездни частици, ние сме начина на космоса да опознае себе си.” 

Това изказване не е просто поетична проява или метафора, а научен факт. През 2017 г. проучване установи, че шестте основни елемента за живота на Земята – въглерод, водород, азот, кислород, сяра и фосфор – могат да бъдат проследени до звездите. Съвременните астрономи като Марк Дантонио не са забравили дълбокото послание на Сейгън и към днешна дата продължават да изследват тези мистерии с огромна страст.

Буквално ли сме направени от звездни частици? 

Покойният Карл Сейгън, който наричаше нас хората деца на звездите, е източник на вдъхновение за много астрономи, включително Марк Дантонио.

Дантонио, потвърждава верността на това твърдение, обяснявайки, като обяснява че всеки атом в тялото ни, предметите в стаята и всяко едно нещо на Земята някога е било образувано при милиони градуси в ядрото на звезда. Тези звезди завършват живота си в драматична експлозия, а отломките, които разпръскват из вселената, съдържат много от елементите на нашата периодична таблица. Според Дантонио е имало безброй подобни експлозии във Вселената и техните останки могат да бъдат намерени навсякъде.

Всички на планетата сме едно семейство 

Идеята, че всяко живо същество на тази планета, включително самата Земя, се е появило от един и същ източник – слънчевата мъглявина – означава, че всички ние сме фундаментално свързани помежду си. 

Марк Дантонио обяснява, че тази връзка не е само въпрос на споделен произход, но и на споделени семейни връзки: „По същество всички сме семейство“. Тази връзка има значителни последици за човечеството и планетата като цяло. Той подчертава необходимостта да признаем нашата споделена съдба и да работим заедно, за да запазим планетата за бъдещите поколения. 

Това също предполага, че нашето колективно съзнание е повлияно от този споделен произход, насърчавайки чувство на съпричастност и състрадание, което може да ни накара да действаме в най-добрия интерес на целия живот на Земята.

„Били ли сте някога в стая, седите и мислите за някого, с когото не сте говорили от 10 години, и в този момент той ви се обажда?“ — попита Дантонио. 

„Е, говорих за това на една конференция, споменах го на сцената и първото нещо, което казах, беше: „На колко от вас се е случвало това?“ Всички ръце се вдигнаха и, разбира се, всички започнаха да се смеят . Това съвпадение ли е?”

“Науката има склонност да ви казва, че е съвпадение или случайност, но аз не мисля така. Мисля, че това е нещо, известно като квантово заплитане, но на по-високо ниво. Наричам го „умствено“ или “мозъчно” ниво.“

Приличаме си повече, отколкото сме различни.

Той предполага, че нашите мозъци са формирани от същите елементи, създадени от слънчевата мъглявина, и че този споделен произход може да бъде източникът на по-дълбока връзка между всички живи същества. Въпреки че признава, че това все още е област, която изисква по-нататъшни изследвания, той също така подчертава колко е важно да бъдем отворени към мистериите на Вселената и да не бързаме да отхвърляме нещо, просто защото не може да бъде обяснено с настоящата наука. 

Марк Дантонио смята, че фактът, че целият живот на Земята и дори нашата слънчева система са изградени от едно и също „звездно вещество“, означава, че по същество сме един вид, базиран на една и съща фундаментална химия. Съотвентно това трябва да ни подтикне да се обединим и да имаме “среща на умовете” въпреки различията ни. Във времена на разделение е важно да помним общия си произход и да признаем, че си приличаме повече, отколкото се различаваме.

В крайна сметка вярваме, че трябва да вземем предвид взаимосвързаността на всички хора и неща на земята. Да помним, че всичко, което сме днес, е продукт на всичко, което сме били. Както и че като съзнание, ние сме едно цяло. 

Източник: Gaia