Както знаете тук няма да си говорим за рутина, свързана с козметични продукти. Днес ще ви разкажем защо вечерната поредица от действия има огромно значение за нас. Как тя има ефект върху животите ни доста повече, отколкото осъзнаваме.

Какво осигурява добрата вечерна рутина? 

Спокойсвие на ума, осъзнатост на действията и изборите през деня, благодарност и позитивизъм.

Всички знаем колко е неприятно да си легнем с тежест и притеснения в ума, да заспим в тотално изтощение, готови да се разплачем. 

Или пък афектирани от емоциите през деня, да го изпратим сърдити на партньора си. 

Доста от тези неприятни сценарии, могат да бъдат предотвратени като само променим действията си преди лягане. 

 

Добър и спокоен сън, който води до свежест и повече енергия на сутринта

Съществуването на съзнателно изградена вечерна рутина, ще ви доведе непременно до по-спокойно състояние на ума при заспиване, което веднага ще се отрази върху качеството на самия сън, както и на настроението ви на следващата сутрин. 

По-добър сексуален живот 

Това вероятно ви звучи странно, но съществува реална такава взаимовръзка. Научно доказано е, че когато постигнем състояние на спокойствие и се оттърсим от негативна енергия, задържани емоции, натрупано напрежение и стрес, можем много по-спокойно да погледнем партньора си и да се насладим на неговото присъствие. 

Това подпомага непременно и на интимните взаимоотношения.   

Възможността за създаване на стабилна сутрешна рутина и всички желани навици

Случва ли ви се да желаете да създадете сутрешен навик като например да ставате по-рано за да имате време да тренирате, но ако не си легнете навреме поддавайки се на капана на телевизията или социалните мрежи, на сутринта просто не можете да станете от леглото 1 час по-рано. 

Или пък, ако желаете да четете по 20 страници всяка вечер преди да заспите. Само че стоите толкова дълго на масата или пред телевизора, изпили сте една-две чаши вино и в момента, в който хванете книгата, вече сте заспали. 

Можем да продължим изреждането на причини да искате да имате ефективна и осъзната вечерна рутина, но смятаме, че вече и сами можете да извадите тези причини за себе си. 

 Сега нека видим какво реално представлява и как да я постигнем? 

Премахнете синдрома “Отмъщение на деня” от вечерната си рутина 

 Този синдром представлява момента, в който човек – ядосан от факта, че целият му ден е отишъл в работа, решава да си отмъсти като прекарва часове в безцелно скролване из социалните мрежи. Изпива необмислено количество алкохол, гледа реалити, което не му дава никаква градивна емоция или образование. В общи линии отказва да направи каквото и да е продуктивно действие, просто защото е бил на работа през абсолютно целия ден и в отмъщение прави нещо абсолютно безсмислено и непродуктивно. 

Това е акт на действие, който с времето лесно може да се превърне в навик, а доста от хората дори не забелязват какво правят като смятат това за “почивка” или “изключване на отговорностите”. 

Това обаче е абсолютна заблуда. Тези дейности успяват да разсейват за известно време, но всъщност често са причина за още повече стрес и тревожност, защото всички натрупани емоции и казуси в главата на човек по време на деня, биват “заметени на страна”, а не приети и обработени съзнателно. 

Бъдете съзнателни относно действията 

Съзнателно подберете действия, които знаете, че ще ви помогнат да се отпуснете, да приемете случилото се през деня, да се оттърсите от притеснения, очаквания, обществени рамки, да се свържете със себе си и близките си. Ако искате да прекарате време с любимите си хора – направете го качествено, така че всички да са наистина част от момента. Говорете, със себе си и с близките си. Мислете за отминалия ден с благодарност, че се е случил – с всичките му позитиви и негативи. 

Създайте точна последователност от полезни действия и направете цялата тази поредица – навик 

Това реално е рутината. Последователност от действия. След като вече сте избрали какви действия са здравословни за вас – ментално и физически, време е да ги подредите. Сега ще ви дадем няколко съвета за това в какъв ред да го направите и ще ви дадем един частен пример как може да изглежда това. 

На първо място сложете нещо, което да бъде мост между натоварената част от деня така наречения “wind down” или “отпускането”. 

Пример за това може да е готвенето. Това е практическа дейност, полезна за домакинството, която обаче може да бъде начин за релакс и време за настройване към честотите на дома. Към нея можете да добавите слушане на музика или слушане на книга, което може би ще ви помогне с сменянето на фокуса от дневните задачи, към вас самите. 

След това може би някакъв развлечение би бил добра идея, разведряването с нещо, което е интересно за вас и обичате, ще донесе радост и удоволствие, от вечерните часове. Например филм, сериал, подкаст или друго. 

Разбира се правилото за съзнателното подбиране на съдържание важи и тук – ако гледате шоу, което ви кара да се съмнявате в начина по който изглеждате, или пък хората в него използват груб език, който ви напряга, то ефекта вероятно няма да бъде желан.  

Също тук бъдете внимателни колко време отделяте на тази дейност и ако прекарвате прекалено много време в това вместо да преминете към следващата стъпка в рутината си, проявете воля и продължете нататък. 

Преминете към дейности, които ще осигурят спокойствието ви на следващата сутрин.

Например някои домакински дейности, които може да се отметнат, приготвяне на дрехи или други подобни. Те ще ви накарат неизбежно да сте по-спокойни за идващия ден. 

Погрижете се за себе си и да се чувствате физически добре. Да заспите без да сте се приготвили за сън с съответните дрехи, ритуали за красота или други няма как да бъде приятно. Отделете време на всички малки, но значителни действия. 

Осигурете си приятна и здравословна среда. Премахнете устройствата, които ви разсейват.

Ако заспивате с телефона си в другата стая, това е най-здравословното решение. Ако това ви успокоява, запалете свещ или използвайте етерични масла, намалете осветлението, всичко това дава сигнали на мозъка ви, че е време за заспиване и преминаване в състояние на истинска почивка за тялото. 

Отдайте се на дейност, която финално да настрои тялото и ума за почивка.

Направете медитация или просто упражнения за дишане, докато вече сте удобно настанени в леглото. 

Четене на подходяща книга или попълването на дневник са също действия, които биха помогнали в тази посока.

Не препоръчваме обаче да мислите за следващия ден, мислете и настройвайте ума си само в настоящия момент. За почивка, за спокойствие, за благодарност каквото и да се е случило през деня. Единственото, за което би било полезно да се настроите е часът на събуждане на следващия ден. Но поставяйте очаквания относно предстоящия ден, защото те биха могли да доведат до тревожност и напрежение. 

Всичко което дадохме като съвети и примери, са само възможности. Бихте могли да интерпретирате всичко това по свой собствен начин и след като пробвате, да разберете кое работи най-добре за вас самите. 

В заключение не забравяйте, че на пръв поглед елементарните рутинни действия са основоположници на по-сериозните последици в ментално и физическо отношение. Как ще се развива живота ви и как ще изглеждат дните ви зависи от малките избори и действия, които предприемате или пък не. За това – бъдете осъзнати. 

ИНРА 2023