Какво Прави Йога с Тялото и Ума ви? 

В някакъв момент между 1-ви и 5-ти век от н.е. индуският мъдрец Патанджали започнал да кодифицира древните медитативни традиции, практикувани в цяла Индия. Той е записал техники, стари почти колкото самата индийска цивилизация, в 196 ръководства. 

Наричани Йога сутри, тези текстове определят йога като впрягане или ограничаване на ума от фокусиране върху външни обекти в усилията да се достигне състояние на чисто съзнание. С течение на времето йога започна да включва физически елементи от гимнастиката и борбата. Днес има множество подходи към съвременната йога. Повечето все още поддържат трите основни елемента. 

От практиките на Патанджали за физически пози, дихателни упражнения и духовно съзерцание. Смята се, че тази комбинация от физически и умствени упражнения има уникален набор от предимства за здравето, като подобряване на силата и гъвкавостта, засилване на сърдечната и белодробната функция и подобряване на психологическото благополучие.  Дава предпоставка за енергийно зареждане, пречистване, задвижване на енергията и подпомага лесното протичане на естествените процеси в тялото. 

Изследвания 

Но какво показват съвременните изследвания относно ползите от тази древна традиция? Въпреки опитите на много изследователи е трудно да се направят конкретни твърдения за предимствата на йога. Уникалната комбинация от дейности затруднява определянето кой компонент произвежда конкретна полза за здравето. 

Въпреки това, има някои ползи за здравето, които имат стабилна научна подкрепа

Гъвкавост и сила. 

Извиването на тялото ви във физическите пози на йога разтяга множество мускулни групи. В краткосрочен план разтягането може да промени съдържанието на вода в тези мускули, връзки и сухожилия, за да ги направи по-еластични.

С течение на времето редовното разтягане стимулира стволовите клетки, които след това се диференцират в нова мускулна тъкан и други клетки, които генерират еластичен колаген. Честото разтягане също намалява естествения рефлекс на тялото да свива мускулите, подобрявайки поносимостта на болката при извършване на дейности с тяло. Изследователите не са открили, че която и да е форма на йога подобрява гъвкавостта повече от друга.

Практиката също така се оказа мощен терапевтичен инструмент в проучвания, включващи пациенти с различни мускулно-скелетни заболявания.

Йога е полезна за намаляване на болката и подобряване на мобилността. Добавянето на йога към съществуваща рутинна тренировка може да подобри силата и гъвкавостта при трудни за лечение състояния като хронична болка в долната част на гърба, ревматоиден артрит и остеопороза. Комбинацията от физически упражнения и регулирано дишане в йога се е доказала като терапевтична за здравето на белите дробове. Белодробни заболявания като хроничен бронхит, емфизем и астма свиват проходите, които пренасят кислород, като същевременно отслабват мембраната, която внася кислород в кръвта. Но дихателните упражнения като тези в йога отпускат мускулите, свиващи тези проходи, и подобряват дифузията на кислород. Увеличаването на съдържанието на кислород в кръвта е особено полезно за хора със слаб сърдечен мускул. Които имат затруднения с изпомпването на достатъчно кислород в тялото. А за тези със здрави сърца тази практика може да понижи кръвното налягане и рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания. 

Осъзнатост и спокоен ум 

Най-широко възхваляваната полза от йога може да е най-трудната за доказване – нейните психологически ефекти. Едно от най-важните  твърдения е, преповтаряне от хиляди хора е, че йога подобрява симптомите на депресия и тревожни разстройства. 

Доказано йога помага за намаляване на нивата на стрес и тревожност, както и депресивни състояния. Медитация и други практики също се справят добре, но изключителната връзка, което йогата осъществява между ума и духа, овладяването на мисълта и тялото – я прави така уникална. Дава предпоставка за енергийно зареждане, пречистване, задвижване на енергията и подпомага лесното протичане на естествените процеси в тялото.