Всеки навик, който имаме, се е превърнал в такъв, защото много пъти сме повтаряли едно и също действие. За да го променим е нужно да пренасочим действията си, но и мислите си. 

Така, ако всяка сутрин около 10 часа си хапваме една сладка бисквита с кафе, в продължение на една година, то в един момент ще забележим, че ако е 10 часа и нямаме възможност да изпълним този навик, стомахът ни ще започне да говори, в устата ни дори ще започнем да усещаме вкуса на бисквитката. В този момент, всичко което мислите ни съдържат е – “кафе с бисквитка”. 

Даваме примера с храната, защото е познат на всички ни. 

Когато осъзнаем че даден навик е неефективен, неполезен или вреден за нас, започваме да търсим варианти да го променим. И хипотезите за това колко време ни трябва за да въведем нов навик или да премахнем стар такъв са много и са изследвани и доказвани през годините. Всички сме чували за 21 дни, 90 дни и т.н. 

Това, което ние открихме като недостатък в повечето методологии е, че те не говорят за мисълта, а само за действията. Знаем, че единствено съвпадението между Мисъл и Действие може да даде резултат. Например – ако само си мислим за това как “искаме да променим даден навик”, но няма никакво практическо действие по въпроса, то разбира се, се няма да имаме резултат. Това е по-честия вариант. 

Какво обаче се случва, когато имаме осъзнато действие в посока промяна, но нямаме осъзната мисъл в посока промяна? 

Осъзнати мисли 

Замислете се – когато започваме да променяме даден навик, се фокусираме върху промяната и как сме имали нещо, което вече сме спряли да правим. Пример – пушили сме 5 години и спираме да пушим. Мислите ни и репликите ни са “пуших дълго време, но от една седмица – вече не”. 

Или пък “много обичам сладни и тестени изделия, но те не са здравословни и за това не ги ям вече”. Така твърдението, което изпращаме към мозъка и клетките си е реално “не мога да правя това, което обичам и харесвам”. 

От там тръгва и болката, защото този метод върви с непрестанното усещане, че правя нещо против себе си, че водя битка. 

От там идват и депресивните състояния на нещастие и тъга. Защото през цялото време в главата ни се въртят кроасани и торти (например), които не можем да си хапнем. 

В този момент хората често казват “Нужна е много силна воля”. Като идеята за това изречение е, че е нормално да искаш различно нещо и трябва да се натискаш, да минеш през дълга борба и нещастие докато продължаваш да мислиш за това, от което се ограничаваш. 

И това е естесвено заложения в нас прочес. Но наистина е възможно да не преминавате през всичко това. Да се научите да променяте навиците си и съотвенто самите себе си постоянно. Дори това да е удоволствие за вас. 

Смяна на фокуса 

Башар, чиито послания достигат до човечеството чрез извесния контактьор Дарил Анка, често говорят в своите за следния принцип: 

“Don’t look where you don’t wanna go!” , в превод

“Не гледай натам, където не искаш да отидеш!” 

Те споделят, че ако не желаем да сме болни, не трябва да разглеждаме в главата си и да мислим за възможните вероятности за това да сме болни. Ако не искаме да сме бедни, а желаем да можем да си позволяваме всичко материално нужно за нас, е добре да не гледаме вариантите на това какво ще стане ако сме бедни. 

Идеят е да фокусираме вниманието си върху онези вероятности, които бихме искали да преживеем. Това е честотна настройка на мозъка, която задава код на клетките и цялото ни същество да ни се случи онова, което желаем, онова, за което мислим и онова, в което вярваме. 

Да се върнем към примера за храната. Ако желаем да започнем да се храним по-здравословно и да бъдем в по-добра форма, то от момента на вземането на този избор, е нужно да се държим така, сякаш това е факт и да фокусираме мислите си в тази посока. Тоест когато и където и да се намираме, да отговаряме с: “Аз се храня здравословно” , “Моето тяло е здраво” , “Аз съм в прекрасна форма”

И тогава вместо варианта на разговора да е: 

-Ще хапнеш ли тази торта? 

-Амии…не, много бих искала и по принцип много обичам, но съм на диета и не мога. 

Той би изглеждал така: 

-Ще хапнеш ли тази торта? 

-Не, благодаря, но аз се храня здравословно и не консумирам захарни изделия. 

С пълна категоричност, че ние сме точно това, което желаем да бъдем. 

Ако правим тази пренастройка на мозъка ни достатъчно бързо и често, то тогава всяка промяна ще бъде много лесна, ефективна и дълготрайна.

ИНРА 2023