Как да бъдем спокойни и присъстващи през целия ден? Ето един прост метод. 

Забелязвате ли, че чувствате напрегнати рамене? Заключена челюст? Може би задържате дъха си по някакъв начин и дори не го осъзнавате? Може би от време на време чувствате свито коремче и имате трудно храносмилане. Може да забележите, че бързате през живота, задачите, искате да стигнете до следващото нещо. Може би не обръщате пълно внимание на живота си докато той се случва и всичко да изглежда като на автопилот.

Ако случаят е такъв, не сте сами. Голяма част от тези състояния се свеждат до това, че нашата нервна система става нерегулирана в резултат на съвременния живот. Имаме дисбаланс. 

Това е много често срещано състояние на повечето хора във високоразвитите страни, които живеят „обикновеното ежедневие“. Събуждате се, отивате на работа, работите цял ден, прибирате се вкъщи и след това или директно падате на дивана, или прекарвате време със семейството и след това заспивате. 

Това е „съвременният живот“, който сме приели като „добър живот“ и въпреки това почти всеки негов аспект представлява предизвикателство за нашето здраве и благополучие. Но понастоящем са необходими пари, за да живеем живота си и затова трябва да играем в тази система по един или друг начин, докато активно я променяме.

Добрата новина е, че имате крайната свобода в себе си да възприемате реалността си така, както желаете да я възприемате. Когато сме в безсъзнание или позволяваме на нашите програмирани състояния на съществуване да управляват живота ни, ние обикновено се движим през живота на автопилот, преминавайки от един навик към друг. Въпреки това, когато започнем да придобиваме присъствие и да се измъкнем от всички тези несъзнателни навици, започваме да си връщаме малко свобода. Това се натрупва с времето.

Това, което ни блокира от присъствие, е натрупването на стрес в телата ни от преживяванията, които имаме в живота. Това се равнява на напрежение в нашите мускули, структура и емоции. На физиологично ниво нашата нервна система може да „заседне“ в режим на борба или бягство, когато се опитваме да се отпуснем, или може да замръзне или да се изключи, когато се опитваме да работим. Без да навлизаме в по-дълги подробности за това, имайте предвид, че това е често срещано състояние, което изпитваме, и изходът е прости, осъзнати упражнения всеки ден.

Преди да преминем към упражнението, искам да добавя, че за тези, които обръщат много внимание на новините и медиите, използването на тези практики за постигане на повече присъствие и самосъзнание ще помогне и на вас. Да не хващате телефона си при първата свободна минута през деня за да проверите последните новини, а вместо това да обърнете внимание на вътрешното си състояние и регулацията на баланса си, ще промени драстично цялото ви усещане за самите вас. 

Прост процес: 

Едно силно нещо, което можете да направите, за да започнете да виждате тънкостите в живота, да забелязвате магията и невероятната красота около вас и във вас по всяко време, е да се върнете към дишането. Това е форма на саморегулация, при която умишлено въздействаме на нашата нервна система и физиология, за да започнат отново да работят с нас, вместо срещу нас.

Комбинирайте това с няколко процеса за освобождаване на напрежението и навлизане в сърцето ви и наистина ще започнете да се събуждате за това кой сте наистина, всеки ден все повече. 

Най-добрата част е, че този мускул расте с времето, колкото повече тренирате, толкова по-балансиран ставате – което означава, че ставате по-присъстващи. Това също води до преместването на вашия маймунски ум от шофьорското място на пътническата седалка. 

Приблизително необходимо време: 5 минути

1.Има два начина да започнете упражнението, или го правите, когато забележите, че сте напрегнати или не присъствате, или настройвате аларма, която се включва около 6 пъти на ден. Ако изберете първия метод, искате да знаете, че вашето съзнание вече се улавя около 6 пъти в деня, така че можете да сте сигурни, че правите това достатъчно.

2.Когато алармата изгасне или когато забележите себе си, спрете това, което правите, и поемете няколко дълбоки вдишвания. Вдишване през носа и издишване през устата. Правете това бавно и контролирано. Нищо прекалено бързо и нищо “просто за да мине”.

3.След около 5 вдишвания си позволете да дишате нормално, като се уверите, че все още е през носа. Започнете да казвате в себе си. „Освобождавам цялото си напрежение в главата, врата, раменете, челюстта, стомаха, юмруците и краката си.“ Това е като мини мантра, ако щете, но не я приемайте прекалено на сериозно, тъй като не е нужно да се каже по някакъв конкретен начин. Вие просто наблюдавате себе си и инструктирате тялото да се отпусне.

4.След като сте преминали през освобождаването и забелязвате, че тялото ви е по-отпуснато и дишането ви ви е върнало към момента. Усетете себе си на стола си или където стоите. Почувствайте въздуха около себе си, забележете ветровете по кожата си или ароматите, които усещате. Обърнете внимание на всички различни звуци около вас, без да се фокусирате върху никого или да ги чувствате като разсейване, но ги забелязвайте и им позволявайте да бъдат. Това е присъствие, докато сте в това състояние вие сте в настоящето. Наблюдавайте.

Ако се случи да имате някакви необуздани мисли или чувства на стрес по време на това в който и да е момент, просто го забележете и кажете в себе си „ОК стрес или ОК задача, която трябва да изпълня, виждам те, ще се погрижа за теб скоро. Имам време.“ и му позволете да отмине.

5.Веднъж в присъствието, насочете вниманието си към областта на гръдната кост, сърдечния център. Можете да поставите ръката или пръстите си върху тази област и просто да фокусираме вниманието си върху това пространство. Вижте вашето съзнание да се движи в това пространство, сякаш вие самите се движите от ума си към сърцето си. Това обаче ви изглежда или ви се струва добре. Не е нужно да е нещо мистично. Недейте да усложнявате прости методи. 

Можете да използвате този момент за да кажете няколко утвърждения от рода на “Всичко е наред, всичко се нарежда точно така, както е най-добре, имам време” и подобни, всичко което работи за вас. 

6.И накрая, позволете си да бъдете в това пространство толкова дълго, колкото желаете. 1 минута, 10 минути, каквото работи. Обикновено казваме, че това упражнение е предназначено да се прави като кратко връщане към същността за около 5 минути.

Повтаряйте това всеки път, когато алармата ви звънне или когато забележите, че сте напрегнати. Чрез това вие получавате повече осъзнаване за себе си по-редовно. Освен това започвате да осъзнавате, че имате много повече сила върху състоянието си на съществуване, отколкото някога сте смятали. Това е ключова стъпка към емоционалната свобода. В това пространство умът ви не ви управлява, нито пък емоциите ви.

Бонус: Като разширен съвет, след като придобиете усещане за това как се чувства тази кратка медитация. Дори ако за момент 20 или 30 минути по-късно забележите, че сте напрегнати, просто поемете дълбоко дъх и си припомнете енергията и усещането от вашата практика. 

Кога ще се променят нещата в нашия свят? Когато развием повече капацитет за приемане и преминаване през промените, които могат да настъпят. 

Когато хората се фокусират достатъчно дълбоко върху личната трансформация, способността ни да решаваме предизвикателства се увеличава и нашата устойчивост да се възстановим от трудни новини също нараства. Създаването на свят, който е по-заземен, свързан и съсредоточен в любовта и истинската свобода, е толкова вътрешна работа, колкото и външна.

Днес ви споделяме превод на тази пректасна статия от collective-evolution.com и авторът е Джо Мартино. https://www.collective-evolution.com/blog/a-simple-process-you-can-use-to-stay-calm-amp-present-throughout-the-day