СКРИТАТА РЕАЛНОСТ (ЕП 91)

Кои са били The Djedi, как са се появили и знаем ли каква е била тяхната мисия?
“Слушай, човеко, мъдростта на магията. Чуй знанието за забравените сили. Много, много отдавна, в дните на първия човек, война започна между мрака и светлината. Хората, както и сега, изпълнени бяха и с мрак, и със светлина, и докато над едни мракът властваше, в душите на други сияеше светлина.” – Тот

Записи Джедаи оцеляват в някои страни, като Египет и Персия, където те са били свещеници магьосници и пазители на могъщи царе-жреци, подобни на „Императора“ от Междузвездни войни, макар и без неговата пристрастност към „Тъмната страна“. В древен Египет оцелелите истории разкриват, че джедаите се проявявали като The Djedi (оттук и името „джедаи“), които били секта на жреците и учителите на Силата, която защитавала фараона.

Какво обаче е Джед? Това е древен египетски символ, чието най-главно значение е стабилност. Често се изобразява като колона с капител от четири успоредни линии или като символ, съставен от четири или повече успоредни линии. Използвал се е и като символ на плодородието и често се включвал в амулети, бижута и други предмети, използвани в религиозни и духовни ритуали. Джед се свързва и с бог Озирис и се смята, че символизира гръбнака му, представяйки ролята му на бог на отвъдния и подземния свят.

В египетската космология идеята била, че този стълб свързва всички светове заедно и че тези линии представляват линиите на човешкото съзнание. С други думи как възприемаме Вселената, разделено на три свята – грубият етерен и астрален свят или физически свят, нашият емоционален свят и нашият свят на мисълта. Когато разберем и осъзнаем, че нашата реалност и нашите възприятия за нашата реалност са наистина изваяни от тези три слоя, тогава ние разбираме, че можем да променяме и адаптираме всичките си преживявания само като променим уменията си да се справяме с преживяванията на всеки от тези слоеве.