Биоритмите Задават Ритъма на Живота

Точно както смяната на сезоните, деня и нощта, приливите и отливите на океана, хората също действат на различни цикли, които оказват влияние върху тяхното физическо и психологическо благополучие. Известна като биоритъм, тази холистична система може да предвиди и навигира аспекти от живота на човека като креативност и емоционална възприемчивост. Концепцията за биоритъм се основава на думите с гръцки корен и разглежда невидимите вълни от енергия на тялото, които са постоянно в движение. Тези енергийни нива са уникални за всеки човек и се смята, че започват при раждането. Докато теорията за биоритъма съществува от повече от век, нейната съвременна концепция се появява в средата на 20-ти век, предлагайки завладяваща представа за ритъма на нашия живот.

Физически и емоционален цикъл 

Физическият цикъл е свързан с координацията, физическата енергия, силата и цялостното благосъстояние. С дължина двадесет и три дни, цикълът поддържа по-добро осъзнаване на времето за оптимално усилие и времето за почивка и възстановяване.

Емоционалният цикъл: Този 28-дневен цикъл се съсредоточава около креативността, осъзнатостта и емоционалната чувствителност и може да бъде полезен при управлението на депресия или други разстройства на настроението.

Интелектуален и интуитивен цикъл 

Интелектуалният цикъл: С дължина малко повече от месец, 33-дневният интелектуален цикъл предоставя критични прозрения за паметта, комуникацията и аналитичното функциониране. Проследяването на този цикъл може да помогне с работните крайни срокове и поставянето на цели.

 Интуитивният цикъл: През този период високите точки в цикъла могат да бъдат време за доверие в инстинкта, докато в ниската част на цикъла може да е по-добре да разчитате на своя интелект или логически способности.

 

Нашите телесни ритми са уникални за всеки човек и могат да се използват за прогнозиране или влияние над определени аспекти от живота на човека, като висока производителност, креативност и емоционална възприемчивост. 

Чрез синхронизиране на нашите биоритмични часовници на тялото, можем да изпитаме по-постоянен енергиен поток, вместо сериозни върхове и спадове. Има налични инструменти като калкулатори за съвместимост на биоритмите, които могат да помогнат на хората да открият подравнени енергийни нива и да подобрят взаимоотношенията. Биоритъмът може да бъде ценен ресурс за живеене на по-настроено и преднамерено съществуване. Един такъв инструмент е bio-rhythmcalculator.net, който предоставя пълен спектър от биоритми и може да се използва за съзнателно създаване и планиране според критичните и уязвими дни. Генерираната диаграма може да покаже какво да очаквате по отношение на енергийни приливи и отливи, а кривите съответстват на високи и ниски нива, които могат да се използват за посочване на времена за оттегляне или достъп до различни енергийни потоци.

Духовен и естетически цикъл 

Духовният цикъл: Най-дългият цикъл от 53 дни, духовният цикъл може да посочи моменти, когато духовното съзнание е повишено, с потенциал за мистични пробиви.

 Естетическият цикъл: С прозрения за творчеството, както като художник, така и като човек, който цени изкуствата, естетическият цикъл може да помогне за насочване на творческия процес.

Всичко в природата е циклично 

Чудили ли сте се някога защо повечето филми са около 90 минути? Според Psychology Today това е така, защото нашето тяло и мозък имат цикли от около 90 минути всеки. Ние, хората, както всички други животни, живеем в свят, който е белязан от цикли на ден и нощ. Нашите модели на сън и бодърстване са толкова важни за цялостното ни благосъстояние, колкото това, което ядем, къде живеем и колко пари печелим. Колкото повече можем да настроим цялостните си биоритмични часовници, толкова по-вероятно е да разберем кога е необходима повече почивка както за високо, така и за ниско функциониращи части от нашите цикли.

Биоритмите са холистична математическа система на нашето тяло, която може да предвиди или съзнателно да даде тласък на определени аспекти от живота ни, като висока производителност, креативност и емоционална възприемчивост. Човешкото тяло работи с циркадни ритми, включително сърдечно-съдови, органи и метаболитни функции, както и ултрадианни ритми, които са по-кратки по продължителност.

Независимо дали се използва за забавление или за начертаване на курсовете на живота ни, биоритъмът е ценен ресурс за водене на умишлено и по-осъзнато съществуване.

Източник: Gaia