Историята за изгубения град Атлантида може да е добре известна, но това далеч не е единственият мистериозен метрополис, изчезнал в каналите на историята. Има един потопен град, който е останал извън радара твърде дълго: легендарният Хераклион.

Кой е Хераклион? 

Този потънал египетски град, който някога е процъфтявал в продължение на векове, е преоткрит след повече от хилядолетие под вълните. Това е съкровищница от древни артефакти, паметници и други, които са лежали скрити от света много дълго. Време е историята на Хераклион да изплува от дълбините и да плени въображението на любопитните умове навсякъде. 

Разположен на около 20 мили североизточно от Александрия, близо до канопското устие на Нил, Хераклион някога е бил великолепен древен египетски метрополис, който заслепявал всеки. 

Със своята спираща дъха архитектура, оживени пазари и луксозни удобства, не е чудно, че Хераклион е смятан за един от най-впечатляващите градове на своята епоха. Неговите жители се радвали на достъп до всякакъв комфорт и удобства, които можете да си представите. Един блестящ град край морето. Надписът в основата на стелата удостоверява, че тази плоча се е издигала в „Хераклион-Тонис”. Това е първото ясно доказателство, че откритият град е полумитичният Хераклион.

Колко помни историята? 

Херодот, прочутият историк, живял през 5 век пр.н.е., е първият, който споменава легендарния град Хераклион преди около 1500 години. В своите писания той разказва истории за Елена от Троя и нейния любовник Парис, които се забавляват в красивите околности на града.

Макар че на съвременните учени е известно малко за града, той е познат на целия древен свят. Гръцкият историк Диодор пише, че Херкулес – синът на Зевс, прегражда течението на Нил и така спасява живота на хората по бреговете на реката. За благодарност те издигат храм с неговото име и наричат града си в негова чест. Според друг гръцки историк – Херодот, Елена Прекрасна и нейният възлюбен Парис бягат в Хераклион, спасявайки се от гнева на Менелай – съпруга на Елена, но Тонис – стражът на вратите на Нил, ги принуждава да се върнат.

Археологът Франк Годийо не намира доказателства за пребиваването в него на Елена Прекрасна, но въпреки това находката му е фантастична. 

Въпреки тези ранни споменавания, градът остава обвит в мистерия в продължение на векове. Едва през 2001 г. екип от археолози, ръководен от Франк Годио, направи зашеметяващо откритие: отдавна изгубеният метрополис Хераклион беше скрит под вълните и чакаше да бъде преоткрит. Среща трагична съдба, потъвайки толкова дълбоко под вълните.

За сметка на това един от първите открити артефакти, е великият храм на Хераклион.

Групата на Годийо открива и мястото, където е разположен заливът на Хераклион, в който днес се намират останките от най-малко 10 кораба, струпани накуп. Това позволява да се предположи, че са унищожени от приливната вълна след земетресението.

Наказан от боговете град? 

 Според легендата градът бил наказан от боговете за високомерието си и в резултат на това бил погълнат от морето. И така повече хиляда години Хераклион остава изгубен за света. 

Източник: astrofenomen.com