СКРИТАТА РЕАЛНОСТ (ЕП 106)

Терминът “алхимия” произлиза от арабската дума “al-kimia”, което означава “изкуството на трансформацията”. Алхимията се е практикувала в Египет, близкия Изток и Китай много преди да достигне Европа през Средновековието. Тя си е предшественик на съвременната химия и много от практиките и концепциите на алхимията формират основата на съвременната химия.

За основател на алхимията се счита Хермес Трисмегист („трижди велик“), който е наричан баща на окултната мъдрост. Алхимията е не само превръщането на метали в злато и сребро, но и осъзнатото преминаване на ума от състояние в състояние, от вибрация във вибрация. Много подобно и на учението на Карлос Кастенда, който ни вкарва в необятния свят на сънищата и астралните пътувания. Това също влиза в тази характеристика. Алхимикът е състояние, не е конкретна форма.

Тоест, учи ни че физическите закони, които виждаме, са само съгласуван набор от възприятия, и ние самите, чрез вътрешна промяна и осъзнаване, влияем на реалността. Това довежда до промяна на формата и условията в заобикалящата действителност. Хермес нарича тази трансформация ментална трансмутация. Описано е в сборник, известен като КИБАЛИОН, където основните херметични принципи са предавани от учител на ученик. Когато Хермес напуска този свят под тази си форма (според преданията е живял 300 години), египтяните го обожествяват и го превръщат в един от своите богове – богът на мъдростта, Тот. Години по-късно му дават титлата Трисмегист, което означава Трижди Великият, Най-Великият, Великият Велики ( Не за друго, а защото трижди великият е триединственото, което твори света. Триединната енергия, която е в основата на алхимията и реалната трансмутация. Комбинацията между източник, проявление и нашата холограма, оформя и нашия собствен свят.